Založ si blog

Tak zaplaťte!!! …alebo arogancia (veľ)moci

           

us-military-new            Napadli sme Vás, zničili Vaše mestá a dediny, zabili Vaše deti, otcov a matky. Tak zaplaťte!!!

            Kongres USA vyzval Americkú agentúru pre medzinárodný rozvoj (USAID) v Bagdade, ktorá odškodňuje pozostalých civilných obetí americkej agresie v Iraku, aby sa dohodla s irackou vládou na prevzatí správy a financovania tejto „pomoci“. Takto vyzerá vrcholný cynizmus jedného z najväčších agresorov v dejinách tejto planéty. Najhoršie na tom je, že bagdadská bábková vláda na to nakoniec pristúpi. Čo iné jej ostáva, keď americká podpora je to jediné čo ju drží pri moci.

            V roku 2003 vpadli do tejto krajiny americké vojská na základe tvrdenia Georgea Busha, že Irak je vlastníkom zbraní hromadného ničenia. No nič, na jednoduchého amerického negramotného burana táto propaganda platí a tak sa začalo „válčiť“. Jediným cieľom však bolo zneškodnenie Saddáma Hussaina (inak diktátora, ktorého sami podporovali počas iracko-iránskej vojny, aby držal ajatolláha Chomejního od ich tela), ktorý sa im vymkol spod kontroly a navyše pri tom sedel na obrovských zásobách ropy. Nemusím pripomínať, že zbrane hromadného ničenia sa tam nikdy nenašli. Svojím útokom však rozpútali hneď dve vojny: americko-irackú a občiansku. Do relatívneho  poriadku zaviedli chaos, násilie, terorizmus a strach.

            Momentálne sú tam už 7 rokov a je na čase (tak ako vo Vietname) utiecť od zodpovednosti, pretože aj napriek silnej propagande o „úspešnej“ vojne (áno pre zbrojný priemysel určite úspešná bola), začali aj tí najväčší optimisti priznávať, že je vlastne prehraná. Vznikol plán na stiahnutie amerických vojakov a prenesenie zodpovednosti na irackú armádu, tak prečo aj finančnú ťarchu reparácií nepreniesť na zbiedačeného obyvateľa Iraku. V dejinách ale bolo dobrým zvykom, že vojnové škody hradil porazený, pričom v tejto situácii aká v Iraku panuje v rámci bojovej úspešnosti, sú Spojené štáty určite tým porazeným.

            Christopher Crowley, šéf fondu finančného odškodnenia Marla, ako sa nazýva tento program v Iraku, má ale na vec reparácií iný a priam zvrátený názor. Tvrdí, že Irak ako tretí najväčší „zásobník“ ropy má dosť vlastných prostriedkov na povojnovú rekonštrukciu. Rekonštrukciu po vojne, ktorú tam Iračania nechceli. Na otázku prečo by mal Bagdad platiť za americké chyby odpovedal, že USA chcú, aby sa hovorilo o všetkých obetiach vojny. To ma privádza k myšlienke, že tento pán si to asi predstavuje úplne opačne.

            Záverom len fikcia (to síce ukáže iba čas). Názov je taktiež fiktívny. V zátvorkách môj komentár. Posledný bod má najväčšiu dôležitosť, ktorá vyrieši u amerického obyvateľstva nepopulárnosť celej agresie.

 

CROWLEYHO PLÁN POVOJNOVÉHO USPORIADANIA IRAKU:

–         stiahnutie amerických vojsk z krajiny (podotýkam okupačných vojsk agresora)

–         ponechanie 50 000 amerických inštruktorov, pre potreby výcviku irackej armády (zaručená kontrola nad americkými záujmami v krajine v prípade, že by sa aj nová vláda vzbúrila tak ako Saddám; priam až neuveriteľná paralela s Vietnamom 1973, kde do dvoch rokov podobných tzv. inštruktorov vytlačil Vietkong; a k smiechu – porazený učí víťaza)

–         s odchodom posledného vojaka – mimo inštruktorov – príde posledný dolár do fondu Marla od americkej vlády

–         Iracká vláda bude povinná do 10 rokov uhradiť vojnové reparácie Spojeným štátom americkým, ako svoju vďaku za to, že mohli byť napadnutí. Pod týmito reparáciami sa rozumejú náklady, ktoré boli americkou vládou použité na vedenie vojenských operácií v Iraku + náklady spojené s odškodnením pozostalých po amerických vojakoch padlých v tomto konflikte.

„Kde udělali soudruzi z RTVS chybu? ? ? „

08.09.2011

Tá prekliata digitalizácia!!! Toto je podľa vedenia RTVS hlavná príčina hlbokého poklesu sledovanosti verejnoprávnej televízie. Ľudia majú teraz viac možností a tak aj častejšie prepínajú na iný program. Ale je to určite tak??? Nie. Problém je niekde úplne inde. Divák je už dlhé, predlhé roky zvyknutý na slabučké vysielanie STV a aj na to, že to s ňou ide z roka [...]

Alastair Reynolds odhalil svoj vesmír

02.09.2011

Pred nejakým časom som hodil do pléna poznámku, že už neviem čo mám čítať. A tak mi bol doporučený Alastair Reynolds a jeho tetralógia Odhalený vesmír (Revelation space). A práve som s úžasom tieto štyri romány dočítal. Reynolds sa narodil 13.marca 1966 vo Veľkej Británii. Na univerzite v Newcastle [...]

Prezlečený za revolučného hrdinu

26.08.2011

Tak tomu sa hovorí v pravý čas a na pravom mieste. Nie byť, ale prezliecť sa. Takto pre mňa vyznel rozhovor s chargé d´affaires líbyjského veľvyslanectva Khalifom Ahmedom. Tento jeho postoj bol u mňa síce očakávaný už od pondelka, teda od ich slávneho vztýčenia „povstaleckej“ vlajky (teda vlastne starej kráľovskej). Ale poďme pekne po poriadku. [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 53282x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy