Založ si blog

Úbohosť a bieda slovenských televízií

            Ako dosť náročný divák – kvalitatívne, nie kvantitatívne – som si nikdy nerobil ilúzie o kvalite slovenských televízií, či upc_2už verejnoprávnej alebo tých súkromných. Minulý týždeň som sa ale vyskytol na dovolenke doma na Slovensku a tentokrát mi z toho bolo už na zvracanie. Priemerný slovenský divák síce nie je náročný, ale to čo sa deje dnes v televíznom vysielaní je už vrchol hnusu.

            Pracovný týždeň je pre diváka najväčším utrpením. Je síce pravda, že väčšina ľudí je v práci a momentálne máme prázdniny. To by však pre televízie nemalo byť nijakým ospravedlnením, keďže od rána do večera vykrikujú aký majú luxusný program, kvalitu a akým lídrom sú na trhu. Všetky však za bieleho dňa vsadili na reprízu podľa nich toľko „úspešných“ seriálov. Zatiaľ čo verejnoprávna STV vysiela za naše koncesionárske poplatky dookola štyri lacné latinskoamerické telenovely (bolo mi až mdlo, keď som si nedávno prečítal rozhovor s bývalým riaditeľom STV Richardom Rybníčkom, ktorý v ňom obhajoval svoju „reformu“ STV ako „úspešnú“, pričom je to ten istý človek, ktorý verejne vykrikoval ako telenovely na verejnoprávnom okruhu zruší a nikdy k tomu – a za jeho bačovania tobôž – nedošlo), Markíza a JOJka sa môžu pochváliť reprízami šialených amerických seriálov pre tzv. teenagerov. Momentálny program je asi takýto: STV – Sila lásky 2-krát + Divoký anjel, to všetko pretkané desiatou reprízou pôvodnej tvorby a americkou lahôdkou v podaní „veleúspešného“ seriálu JAG, ktorý už päť krát pred nimi zreprízovala Markíza. JOJ – v lete vsadili na dvadsiatu reprízu Simpsonovcov, ktorých si môžete vychutnať až štyri krát do dňa. Do toho záchodový humor „úchvatného“ vlastného diela Profesionáli a čerešničku na torte Súdnu sieň, ktorú vytvorili po vzore nemeckých televízii. Ani v mimoprázdninovom období sa však na lepšie časy neblíska. To sa k nám permanentne vracia Komisár Rex (som zvedavý, ktorá televízia sa na jeseň pustí do jeho reprízy) a jemu podobné seriály, aby sme na nich náhodou nezabudli.

            Po bohatom celodennom programe, pri ktorom sa človek intelektuálne „povznesie“ prechádzajú televízie do útoku na sledovanosť svojím „objektívnym“ a podľa nich vraj kvalitným spravodajstvom. Aby som nezabudol, hlavne je každé to najsledovanejšie. A tak tu už od štvrtej poobede máme všelijaké Rýchle správy, Krimi noviny, Noviny, Televízne noviny a neviem ešte aké iné noviny. Nezabúdajme, že všetky sú hlavne najsledovanejšie. A ešte aj nejaké Promi noviny, z čoho som pochopil, že sa jedná o nejakých prominentov – slovensky zvaných „celebrity“. Na JOJke sledovanosť podtrhli názvom – Najlepšie počasie. Neviem ale, ako si to mám vlastne vysvetliť. Keďže všetky televízie svoje informácie o počasí preberajú od Slovenského hydrometeorologického ústavu, tak to na JOJke pravdepodobne značí, že po každom zhliadnutí ich Najlepšieho počasia bude zajtra tak, ako je pre mňa najlepšie.

            Po prísune úchvatných spravodajských informácií prichádza na rad večerný program, pri ktorom si človek len ťažko oddýchne po pracovnom dni. To aspoň vysvetľuje popularitu hostinských zariadení vo večerných hodinách. Pokiaľ nevysielajú futbal alebo hokej, tak bieda večerného programu nijak nezaostane za biedou toho denného. Módou posledných rokov sa stali hlavne filmy natočené podľa románov „záchodovej“ spisovateľky Rosamunde Pilcher, pretože tvorba Danielle Steel je už vyčerpaná do bodky. Tieto tzv. romantické komédie s nulovou sledovanosťou ľudí s IQ vyšším ako pohár vody, sú doménou hlavne Markízy a STV, pričom u tej druhej to štve človeka viac, pretože za to ešte platí a podporuje Rosamunde takto na diaľku v jej snažení. JOJka väčšinou vsadila na kriminálne seriály, takže sledujeme dookola Kriminálky skoro so všetkých amerických miest (neviem prečo nezakúpili český seriál Kriminálka Anděl, ktorý je fakt vynikajúci a nám hlavne bližší než pláže Miami alebo kasína Las Vegas). Na druhú stranu aj keď tento program je omnoho zábavnejší a pútavejší, ako už vyššie zmienená Rosamunde, prečo musia ľudí týrať ich neustálymi reprízami.

            Po pracovnotýždennom televíznom vyčerpaní by si človek povedal, že si aspoň cez víkend polepší a príde na svoje. Opak je však pravdou. Chápem ranné kreslené seriály a rozprávky pre neposedné deti. Menej už chápem denný program – séria väčšinou amerických treťo až štvrtotriednych filmov. Slovenské televízie taktiež zaviedli jeden ďalší vynikajúci výmysel nemeckých televízií  – tj. reprízy večerných filmov druhý deň, poprípade aj po ďalšom filme. Aby som nekrivdil, tak niekedy sa im film fakt podarí, ale je to skôr výnimka ako pravidlo. Permanentne najhoršie ja na tom STV, ktorá počas víkendových večerov dáva stále priestor Pošte pre teba a podivným seriálom nemeckej a inej „exotickej“ produkcie.

            Prázdninový režim je ale možno iba menšie zlo. Keď si spomeniem, že štruktúra denného programu ostane v podstate zachovaná aj počas školského roka a k tomu sa počas večerov na obrazovky vráti pôvodná televízna tvorba typu Odsúdené a Ordinácia v ružovej záhrade, tak sa mi podlamujú kolená. Víkendy zasa budú patriť šialeným megareality show, ktoré oživili bývalé Československo. A vyzerá to tak, že ľuďom ani nevadí, že sú všetky na jedno kopyto. Po nich sa nám určite zas a znova vráti Let’s dance, ale neviem či im o chvíľu nedôjdu „celebrity“.

            Osobitným problémom, pri ktorom sa mi vo vreckách otvárajú nože, je pre mňa dabing. Konkrétne ten slovenský. Ako vyznávač nezávislej kinematografie a človek, ktorý ovláda niekoľko cudzích jazykov (niektoré aspoň v pasívnej forme) sledujem filmy v originálnom znení (pri väčšine filmov mi vadí už i ten český dabing). Ale slovenský dabing, to je vrchol nevkusu, amatérstva, a idiotského „blavocentrizmu“. Páni dabingoví režiséri a producenti, uvedomte si láskavo, že už 20 km od Petržky nikto nechodí na „žúrku“.

            Najväčší hnus pre mňa ale v televízii predstavuje reklama. Tam sa hlavne JOJka našla v nemeckom vzore – reklama počas 20-minútového sitcomu a tri počas 50-minútového seriálu. Reklama na konci filmu, po filme a potom aj na začiatku toho druhého sa stala bežnou praxou všetkých televízií (teda okrem STV, ktorá to má zakázané, ale vynájde sa vždy inak). Chápem, že súkromné televízie z reklamy žijú, ale mali by si uvedomiť, že v dobách vysokorýchlostného internetu a možnosti stiahnuť si film koľkokrát ešte pred jeho premiérou, je 15-minútová reklama osem krát za dvojhodinový film úplný nonsens.

            Tento stav slovenských televízií má ale aj svoje svetlé stránky. Snáď to bude znamenať návrat ľudí ku knihám a iným duchaplným aktivitám, pretože bieda vysielania to jednoznačne naznačuje.

Autor tohto článku nie je majiteľom funkčného televízneho prijímača už viac ako dva roky.

„Kde udělali soudruzi z RTVS chybu? ? ? „

08.09.2011

Tá prekliata digitalizácia!!! Toto je podľa vedenia RTVS hlavná príčina hlbokého poklesu sledovanosti verejnoprávnej televízie. Ľudia majú teraz viac možností a tak aj častejšie prepínajú na iný program. Ale je to určite tak??? Nie. Problém je niekde úplne inde. Divák je už dlhé, predlhé roky zvyknutý na slabučké vysielanie STV a aj na to, že to s ňou ide z roka [...]

Alastair Reynolds odhalil svoj vesmír

02.09.2011

Pred nejakým časom som hodil do pléna poznámku, že už neviem čo mám čítať. A tak mi bol doporučený Alastair Reynolds a jeho tetralógia Odhalený vesmír (Revelation space). A práve som s úžasom tieto štyri romány dočítal. Reynolds sa narodil 13.marca 1966 vo Veľkej Británii. Na univerzite v Newcastle [...]

Prezlečený za revolučného hrdinu

26.08.2011

Tak tomu sa hovorí v pravý čas a na pravom mieste. Nie byť, ale prezliecť sa. Takto pre mňa vyznel rozhovor s chargé d´affaires líbyjského veľvyslanectva Khalifom Ahmedom. Tento jeho postoj bol u mňa síce očakávaný už od pondelka, teda od ich slávneho vztýčenia „povstaleckej“ vlajky (teda vlastne starej kráľovskej). Ale poďme pekne po poriadku. [...]

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 53264x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy