Založ si blog

Alastair Reynolds odhalil svoj vesmír

                Pred nejakým časom som hodil do pléna poznámku, že už neviem čo mám čítať. A tak mi bol doporučený Alastair Reynolds a jeho tetralógia Odhalený vesmír (Revelation space). A práve som s úžasom tieto štyri romány dočítal.

                Reynolds sa narodil 13.marca 1966 vo Veľkej Británii. Na univerzite v Newcastle absolvoval štúdium fyziky a astronómie. V roku 1991 získal doktorát na prestížnej škótskej univerzite St. Andrews. Nato odišiel do Holandska, kde sa oženil a pôsobil ako astrofyzik, z toho 10 rokov aj v Európskej vesmírnej agentúre.

Ešte ako vedec sa začal venovať písaniu sci-fi poviedok – Nunivak Snowflakes (1990), Enola (1991), Digital to Analogue (1992), Byrd Land Six (1995), Spirey and the Queen (1996), A Spy in Europa (1997), On the Oodnadatta (1998), Stroboscopic (1998), Viper (1999), Great Wall of Mars (2000), Merlin’s Gun (2000), Hideaway (2000), Glacial (2001), Fresco (2001), Diamond Dogs (2001).

Od roku 2000 začínajú vychádzať jeho prvé romány, už vyššie spomenutá tetralógia, v poradí Odhalený vesmír (Revelation Space, 2000), Kaldera (Chasm City, 2001), Archa (Redemption Ark, 2002)Údolie vykúpenia (Absolution Gap, 2003).

 

Dej celej série sa odohráva zhruba medzi  21.-28. storočím. Charakteristickým rysom každej knihy je viacero dejových línií okolo hlavných (ale niekedy aj vedľajších) postáv, pričom tie sa väčšinou spoja. Prelínanie deja medzi jednotlivými knihami taktiež nie je vzácnosťou.

Výhodou Alastaira Reynoldsa je jeho vzdelanie, takže vie presne a pre laika hlavne zrozumiteľne popísať fyzikálne vlastnosti vesmíru. V tomto sa však drží pri zemi a nepreháňa. Preto dej kníh, aj keď často sprehádzaný do rôznych časových období čitateľa nepletie, ale prirodzene plynie.

Jeho najväčšou devízou je ale dejová gradácia. Dostane vás až pod vrchol kopca, ale namiesto vytúženého cieľa razom zasa šplháte v polovici iného. To vás núti jeho knihy nie čítať, ale priam hltať. Rozuzlenie totiž prichádza až tesne pred koncom každého románu, pričom ich rozsah 800-900 strán.

Ak by ste sa rozhodli Odhalený vesmír prečítať, tak odporúčam začať druhou v poradí – Kalderou. Tá sa trochu vymyká, pretože pripomína skôr detektívku, hlavnou osou deja je chronologicky na začiatku celého príbehu a hlavne popisuje základne pravidlá Reynoldsovho vesmíru.

 

Odhalený vesmír

                Dan Sylveste je fanatický archeológ, potomok jednej z bývalých najbohatších rodín na Žltozemi pred tavomorom. Pátra po príčinách vyhynutia mimozemskej civilizácie Amarantov – inteligentných vtákojašterov. Po návšteve Pretváračov, civilizácie obývajúcej vodné planéty a prieskume tajomného Záhalu, ktorý bol práve amarantským výtvorom, sa vydáva so skupinou osadníkov na ich domovskú planétu Obrodu v sústave Delty Pavonis. Tam sa venuje archeologickým vykopávkam až do doby, než proti nemu vypukne vzbura.

                Anna Kuriová, sa byrokratickým omylom dostala zo Skyovho víťazstva na 15 svetelných rokov vzdialenú Žltozem. Po prebudení z kryogenického spánku zistila, že prišla o manžela. Ako bývalý vojak sa nechá zamestnať Tannerom Mirabelom ako nájomný vrah v loveckej hre žltozemskej vyššej vrstvy. Tajomnou Mademoiselle, ktorá jej „strateného“ manžela uniesla, je ale donútená prenasledovať Dana Sylvesta aby ho zneškodnila.

                Ilja Voljovová je ultranaut, jeden z triumvirátu, ktorý velí lodi (svetlohoncu) Nostalgia nekonečna po nakazení kapitána Johna Armstronga Brannigana tavomorom. Nostalgia nekonečna je vybavená štyridsiatimi zbraňovými kompletmi neznámeho pôvodu a súrne potrebuje naverbovať strelca, ktorý sa s nimi naučí zachádzať v psychicky zložitom streleckom prostredí.

Tak sa spojí jej osud s osudom Anny Kuriovej. Spolu letia na Obrodu, pretože Voljovová potrebuje od Dana Sylvesta simuláciu jeho otca Calvina, ktorý by mohol vyliečiť kapitána. Medzitým sa Kuriová v streleckom prostredí dozvie o tzv. Súmračných vojnách, ktoré prebiehali pred stovkami miliárd rokov. Tie vytvorili strojovú inteligenciu – Zmarov – strážcov galaktického poriadku, ktorých jedinou úlohou je zničenie akejkoľvek inteligencie schopnej medzihviezdneho cestovania a tým udržanie mieru. Karta sa však obráti a fanatický Sylveste ich pod tlakom udalostí donúti k útoku na neutrónovú hviezdu Hádes a jej satelit Kerberos na okraji sústavy. Nevie ale čo týmto činom vykonal.

Kaldera

Sky Hausman sa narodil, keď už boli generačné lode vezúce tisíce spáčov na svojej 150-ročnej ceste do sústavy Epsilon Eridani. Cestu poznačujú spory medzi jednotlivými loďami, ale aj ich nedôvera k správam zo Zeme. Sky postupne zisťuje pravdu o tom, kto vlastne je a postupným odstraňovaním prekážok (vraždami nevynímajúc) sa stáva veliteľom jednej z lodí. Aby dokázal svoju nadradenosť a doletel do cieľa ako prvý, uchýli sa k hrôzostrašnému činu, aby toho dosiahol. Nová planéta síce nesie jeho meno, ale je zmietaná nekonečnou vojnou o územia. On sám sa stáva psancom a vojnovým zločincom, ktorý nakoniec skončí na kríži.

Tanner Mirabel, bývalý vojak a špecialista na zbrane odlieta zo Skyovho víťazstva na Žltozem pomstiť vraždu milovanej ženy. Po 15-ročnom medzihviezdnom lete sa mu v Kaldere, hlavnom meste Žltozeme postupne vracajú spomienky. Cestu za pomstou mu sťažuje indoktrinačný vírus, ktorý mu nechcene premieta epizódy zo života Skya Hausmana a kalderská spoločnosť rozložená tavomorom, ktorý prepukol počas jeho letu na Žltozem. Tieto aspekty mu ale postupne vyjavujú pravdu o ňom samom.

Archa

V sústave Epsilon Eridani prebieha vojna medzi starým Demarchátom a Spojenými. Na čele Spojených stojí ich zakladateľka Galliana a Nevil Clavain, vojak ktorý k nim dezertoval ešte v časoch bojov na Marse. Počas ich letov do hlbokého vesmíru sa Galliana prvý krát stretáva s Vlkmi (Zmarmi), ktorých privolal útok na Háda a Kerbera.

Clavain je za boj proti Vlkom, ktorý pohltili Gallianu. Nová generácia výkonnejších Spojených, vedená neľútostnou Skade je ale za útek do inej galaxie a preto sa Clavain stáva po druhý krát v živote dezertérom. Po stretnutí s tajomným pánom H na Žltozemi, kde mu je vyjavená identita Mademoiselle, zdroja novej technológie Spojených, odlieta spolu so svojím priateľom Remontoirom a „hypervepřom“ (geneticky upravené prasa kvôli lepšej kompatibilite orgánov určených na transplantáciu) Štírom na ukradnutom svetlohonci Znamenie zverokruhu do sústavy Delty Pavonis pre zbrane pekelnej triedy. Za pätami mu je stále Skade, ktorá chce nielen zbrane, ale i pomstu.

Anna Kuriová sa infiltrovala do vládnej správy na Obrode s cieľom pripraviť jej evakuáciu, zatiaľ čo Ilja Voljovová presvedčuje kapitána Johna Brannigana, tansmutovaného do svetlohonca, aby im pomohol. Čas sa ale kráti. Na okraji sústavy Delty Pavonis už Vlci začali s prípravami na vyhladenie ľudstva.

Údolie vykúpenia

Remontoire a Kuriová zostali v sústave Delty Pavonis, aby zadržali Vlkov a preskúmali Háda, kde dúfajú, že nájdu odpoveď. Utečenci z Obrody vedení Clavainom a Štírom zatiaľ vybudovali novú kolóniu na vodnom mesiaci Ararat, jednej z planét Pretváračov. Vojna sa zdá byť ďaleko a starý vojak Clavain už tuší, že sa blíži jeho koniec. Odoberá sa preto na odpočinok na vzdialený ostrov. To že zdanie klame zistí, keď ho znenazdajky navštívi Štír. Bojuje sa totiž už nad Araratom.

Dekan Kveiči, náboženský fanatik infikovaný indoktrinačným vírusom je vodcom najväčšej cirkvi na mesiaci Hela, ktorý kedysi sám objavil. Už viac ako sto rokov jeho katedrála putuje po nekonečnej Ceste, aby mal stále na očiach Haldoru – planétu, ktorú mesiac obieha a ktorej krátke zmiznutia vyhlasuje Kveiči za boží zázrak.

V pustinách, ďaleko od nekonečnej Cesty zahajuje Rašmika Elsová svoj útek od rodičov, aby zistila, čo sa stalo s jej bratom, ktorého naverbovala Kveičiho cirkev. Jej neobyčajný talent rozpoznať keď ľudia klamú pátranie urýchli, ale zároveň spôsobí problémy. „Nečakaná“  pomoc je však stále nablízku.

„Kde udělali soudruzi z RTVS chybu? ? ? „

08.09.2011

Tá prekliata digitalizácia!!! Toto je podľa vedenia RTVS hlavná príčina hlbokého poklesu sledovanosti verejnoprávnej televízie. Ľudia majú teraz viac možností a tak aj častejšie prepínajú na iný program. Ale je to určite tak??? Nie. Problém je niekde úplne inde. Divák je už dlhé, predlhé roky zvyknutý na slabučké vysielanie STV a aj na to, že to s ňou ide z roka [...]

Prezlečený za revolučného hrdinu

26.08.2011

Tak tomu sa hovorí v pravý čas a na pravom mieste. Nie byť, ale prezliecť sa. Takto pre mňa vyznel rozhovor s chargé d´affaires líbyjského veľvyslanectva Khalifom Ahmedom. Tento jeho postoj bol u mňa síce očakávaný už od pondelka, teda od ich slávneho vztýčenia „povstaleckej“ vlajky (teda vlastne starej kráľovskej). Ale poďme pekne po poriadku. [...]

Poplatní hrdinovia

25.08.2011

Pred rokom 1989 sa po Československu húfne stavali pomníky podivným papalášom a indivíduám. Nejeden z nich sa mohol popýšiť vraždami, politickými procesmi alebo maximálne 9-ročným základným vzdelaním doplneným o trojmesačnú politickú akadémiu marxizmu-leninizmu. Do nebies boli vynášaní socialistickí umelci poplatní režimu a nejeden z nich [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 53499x
Priemerná čítanosť článkov: 2140x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy