Založ si blog

Boj proti božím mlynom

            Tak nám začala diskusia o financovaní cirkví. A hneď od začiatku je jasné, že je odsúdená k záhube a zabudnutiu. A to aj napriek enormnej snahe ministra kultúry, ktorý pravdepodobne ostane v boji proti „božej pijavici“ na politickej scéne sám.

            Od roku 1949 sú cirkevníci financovaný zo štátneho rozpočtu. Tento „gottwaldovsky“ kovaný zákon mal vo svojej dobe spĺňať jediný účel. Podmanenie si cirkvi štátom a jej pretvorenie na v podstate štátnu inštitúciu. Nepodarilo sa, aj keď značná časť kňazov, a dokonca aj na najvyšších pozíciách v cirkevnej hierarchii bola k režimu lojálna, ba dokonca s ním (či už tajne, alebo verejne) priamo spolupracovala. V dobách socialistických však prevládali cirkevné hlasy a názory, ktoré volali po odluke cirkvi od štátu. Zaujímavé je, ako rýchlo tieto hlasy utíchli v dobách kapitalistických. Prečo by sa mal zrazu parazit odtŕhať od uzdraveného hostiteľa?

            A tak po roku 1989 boli všetky pokusy o odluku už iba mlátenie prázdnej slamy. Nositelia týchto myšlienok boli neraz zatracovaný (o exkomunikácii nehovoriac, aj keď neviem ako chceli týmto zastrašiť trebárs pravoverného ateistu) najvyššími cirkevnými predstaviteľmi ako kacíri, a keby bola možnosť tak by ich už hnali na hranicu. „Cnostná“ doba stredoveká je už ale našťastie preč.

            A prečo aj tento razantný a smelý nový pokus o odluku a dohodu s „černoprdelníkmi“ pánu ministrovi nevyjde?

  1. Zvolenský jednoznačne odmietol financovanie na základe dobrovoľnej dane veriacich, ktorí sa k tomu priznajú.
  2. Zvolenský dobre vie, že Slovák si radšej nechá koleno prevŕtať ako by mal platiť, a tak radšej pri sčítaní ľudu uvedie svoje „ateistické vierovyznanie“ aj keď do kostola bude naďalej chodiť.
  3. Zvolenský vie, že skutočný počet veriacich sa k 80% ani len zďaleka nepribližuje.
  4. Zvolenský ale hlavne vie jedno – jeho križiacke vojsko v podobe fanatikov pravdy božej z KDH ho v štichu nenechá.

           Tak veľa šťastia pán minister „don Krajcer de la SaS“ v boji proti božím mlynom, ktoré melú štátny rozpočet nielen rýchlo, ale hlavne isto.

„Kde udělali soudruzi z RTVS chybu? ? ? „

08.09.2011

Tá prekliata digitalizácia!!! Toto je podľa vedenia RTVS hlavná príčina hlbokého poklesu sledovanosti verejnoprávnej televízie. Ľudia majú teraz viac možností a tak aj častejšie prepínajú na iný program. Ale je to určite tak??? Nie. Problém je niekde úplne inde. Divák je už dlhé, predlhé roky zvyknutý na slabučké vysielanie STV a aj na to, že to s ňou ide z roka [...]

Alastair Reynolds odhalil svoj vesmír

02.09.2011

Pred nejakým časom som hodil do pléna poznámku, že už neviem čo mám čítať. A tak mi bol doporučený Alastair Reynolds a jeho tetralógia Odhalený vesmír (Revelation space). A práve som s úžasom tieto štyri romány dočítal. Reynolds sa narodil 13.marca 1966 vo Veľkej Británii. Na univerzite v Newcastle [...]

Prezlečený za revolučného hrdinu

26.08.2011

Tak tomu sa hovorí v pravý čas a na pravom mieste. Nie byť, ale prezliecť sa. Takto pre mňa vyznel rozhovor s chargé d´affaires líbyjského veľvyslanectva Khalifom Ahmedom. Tento jeho postoj bol u mňa síce očakávaný už od pondelka, teda od ich slávneho vztýčenia „povstaleckej“ vlajky (teda vlastne starej kráľovskej). Ale poďme pekne po poriadku. [...]

Branislav Zurian

Zurianova inšpekcia prešla reorganizáciou i personálnymi rošádami. Podľa Šutaja Eštoka boli nevyhnutné

18.04.2024 11:36

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 53591x
Priemerná čítanosť článkov: 2144x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy