Založ si blog

Policajná motivácia a mentalita

„Policajt je súčasný hrdina, pri ňom všetko končí, všetko začína.“ – toto je 30 rokov starý text kapely Paradox (dnešná Zóna A). A po tridsiatich rokoch a zmene režimu to stále platí. A možno by sa ako heslo na policajné autá hodil viac, teda minimálne by to bolo heslo nápaditejšie.

Ale to je iba fikcia. A to nielen kvôli tomu, že už samotný punk je nezlučiteľný s pôsobením policajných, resp. žiadnych poriadkových a ozbrojených zložiek.

Preto došlo k tomu, že náš geniálny pán minister a jeho pravá (a zároveň i ľavá) geniálna ruka pán policajný prezident boli nútení vymyslieť úplne iné – „unikátne“ – heslo pre svojich podriadených, aby ich podľa vlastných slov „motivovali a oni nezabudli prečo sú vlastne policajtmi“. Ako už býva v poprevratových časoch zvykom, tak sa ako mnohé iné banánové republiky „inšpirovali“ svojím veľkým vzorom – USA (čítaj jú-es-ej) a heslom tamojších policajtov – To serve and to protect.

Za príkladom takejto banánovej republiky nemusíme ďaleko. Podobnú akciu spojenú hlavne s náborom nových síl pred pár rokmi spustili v susednej Českej republike. Tá ale nespustila nič iného ako vlnu pobavenia a kritiky (dokonca aj u samotných policajtov). Jedinými obhajcami boli ministerstvo vnútra a vedenie polície (rozumej policajné papalášstvo) – paralela so Slovenskom viac ako značná.

http://www.novinky.cz/krimi/134107-lide-se-bavi-heslem-policie-pomahat-a-chranit.html

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Pom%C3%A1hat_a_chr%C3%A1nit

A k tomu ešte reálny príklad motivácie českých policajtov, ktorú poznal kamarát, keď sa raz v noci vracal domov z Prahy do Úval. Ušli mu všetky spoje, bolo to v zime a tak zavolal na 158 kde sa nachádza, nech ho odvezú, keď už majú „pomáhat a chránit“. Nakoniec asi za pol hodiny dorazili a „pomohli“ – zmlátili ho do modra a odfrčali preč.

 

Ale teraz späť na Slovensko. Heslo je vybrané a grafické prevedenie (v súťaži) tiež. Akýsi mladý grafik bol za 2000 eur strašne prekvapený, že ju vyhral. Na jeho mieste by som bol aj ja. Pretože nakresliť za a pred slovo dve rovnobežné vodorovné čiary dokáže priemerný žiak prvého stupňa základnej školy. Na jeho mieste by som preto radšej vrátil peniaze a zároveň s nimi aj diplom, lebo takých grafikov ako je on, ja urobím za noc 37 (presne toľko, aby pokryli počet grafických návrhov policajného hesla).

Obaja naši policajní papaláši tvrdia, že nápis má policajtov hlavne motivovať. Tak som veľmi zvedavý či niekedy pomôžu a hlavne ochránia napríklad Oskara Dobrovodského z Malaciek a vyriešia jeho problémy.

Myslím že nie. Veď oni sú taká mentalita.

„Kde udělali soudruzi z RTVS chybu? ? ? „

08.09.2011

Tá prekliata digitalizácia!!! Toto je podľa vedenia RTVS hlavná príčina hlbokého poklesu sledovanosti verejnoprávnej televízie. Ľudia majú teraz viac možností a tak aj častejšie prepínajú na iný program. Ale je to určite tak??? Nie. Problém je niekde úplne inde. Divák je už dlhé, predlhé roky zvyknutý na slabučké vysielanie STV a aj na to, že to s ňou ide z roka [...]

Alastair Reynolds odhalil svoj vesmír

02.09.2011

Pred nejakým časom som hodil do pléna poznámku, že už neviem čo mám čítať. A tak mi bol doporučený Alastair Reynolds a jeho tetralógia Odhalený vesmír (Revelation space). A práve som s úžasom tieto štyri romány dočítal. Reynolds sa narodil 13.marca 1966 vo Veľkej Británii. Na univerzite v Newcastle [...]

Prezlečený za revolučného hrdinu

26.08.2011

Tak tomu sa hovorí v pravý čas a na pravom mieste. Nie byť, ale prezliecť sa. Takto pre mňa vyznel rozhovor s chargé d´affaires líbyjského veľvyslanectva Khalifom Ahmedom. Tento jeho postoj bol u mňa síce očakávaný už od pondelka, teda od ich slávneho vztýčenia „povstaleckej“ vlajky (teda vlastne starej kráľovskej). Ale poďme pekne po poriadku. [...]

pellegrini korčok, tv markíza, debata

Posledný prieskum SANEP pred prezidentskými voľbami: Najskôr tesné, potom jasné

19.03.2024 12:30

Hlavnými favoritmi slovenských prezidentských volieb zostávajú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Ako ďaleko je od nich Štefan Harabin?

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 53177x
Priemerná čítanosť článkov: 2127x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy