Založ si blog

Keď sa cap stane záhradníkom

b040329anTak ako sa v povolebnom období už stalo pravidlom, že nová pravicová (štyr-šesť) koalícia, ľudovo zvaná zlepenec, začala na vysoké posty dosadzovať „na slovo zvaných“ odborníkov, nemohol za týmto trendom zaostať ani najväčší „moralista“ v dejinách slovenskej politiky – Mikuláš Dzurinda.

Už jeho nominácia na post ministra zahraničia vyvoláva viac než pochybnosti a otázniky. A tak s jeho príchodom na ministerstvo začali „jatky“. Začal hneď a zaraz meniť kariérnych diplomatov na ministerstve za svojich najbližších spolupracovníkov, čo nemá v dejinách samostatného Slovenska obdobu.

Ako chce zahraničnej politike a diplomacii rozumieť človek, ktorý je sám laikom a obklopí sa kamarátmi, ktorí jej rozumejú možno ešte menej ako on sám. Nakoniec tento cynizmus ešte zakončí jeho tlačový odbor slovami, že „je to normálne“. Navyše odmietli, že by malo dôjsť k výmene na veľvyslaneckých postoch a tak podobne. Poznáme tieto sľuby, a hlavne „čestnosť“ Mikuláša Dzurindu už z dôb jeho premiérovania. Ani by som sa nedivil keby sa novým veľvyslancom v Spojených štátoch stal trebárs Gabriel Palacka, ktorý má bohaté skúsenosti so zháňaním darov cez nejaké schránky v činžiakoch v zahraničí, a tým pádom sa stáva (kvôli tím zahraničným činžiakom – zvýrazňujem slovo zahraničným) podľa parametrov tejto vlády na odbornosť – kariérnym diplomatom.

Pán minister, ktorý najradšej operuje paradoxnými slovami politická morálka a politická kultúra, chce podľa vlastných slov viesť transparentnú diplomaciu, ktorá bude hájiť záujmy Slovenskej republiky. Neviem si ale predstaviť ako to bude možné s týmto týmom, ktorý vytvára.

História nezabúda a tak sa pozrime na jeho diplomatické počínanie v dobách minulých. Aspoň na to najhlavnejšie. Aj keď si on sám praje aby si ho ľudia navždy zapamätali ako človeka, ktorý nás dostal do európskych a severoatlantických štruktúr, nikdy tak tomu nebude. Väčšina z nás si ho bude navždy pamätať ako človeka, ktorý povolil prelety amerických bombardérov cez naše územie, ktoré potom beztrestne vraždili civilné obyvateľstvo bývalej Juhoslávie, ako človeka ktorý po prvý krát od druhej svetovej vojny urobil zo Slovenska agresora a vojnového zločinca a to hneď dvojnásobným spôsobom a v neposlednom rade ako človeka, ktorému vždy servilne a poslušne trčali topánky zo zadku amerického prezidenta (je úplne jedno ktorý to bol, je a bude). Takto si racionálne mysliaci človek zapamätá medzinárodné pôsobenie Mikuláša Dzurindu.

V dnešnej medzinárodnej situácii je jeho menovanie viac ako pohromou. Aj keď Iveta Radičová s tým nemohla urobiť nič. On sa proste menoval sám a nikoho sa nepýtal.

V čase keď na Slovensko tlačí Európska komisia, aby sme uznali samozvanú nezávislosť nelegálneho Kosova, v čase keď nás z juhu ohrozuje novopečený diktátor Viktor O., je menovanie tohto servilného „vševeda“ životu nebezpečné.

Ale cap sa už bohužiaľ záhradníkom stal. Pri jeho odbornosti je už len otázka času, kedy sa mu po záhradke bude preháňať banda cudzojazyčných husárov.

„Kde udělali soudruzi z RTVS chybu? ? ? „

08.09.2011

Tá prekliata digitalizácia!!! Toto je podľa vedenia RTVS hlavná príčina hlbokého poklesu sledovanosti verejnoprávnej televízie. Ľudia majú teraz viac možností a tak aj častejšie prepínajú na iný program. Ale je to určite tak??? Nie. Problém je niekde úplne inde. Divák je už dlhé, predlhé roky zvyknutý na slabučké vysielanie STV a aj na to, že to s ňou ide z roka [...]

Alastair Reynolds odhalil svoj vesmír

02.09.2011

Pred nejakým časom som hodil do pléna poznámku, že už neviem čo mám čítať. A tak mi bol doporučený Alastair Reynolds a jeho tetralógia Odhalený vesmír (Revelation space). A práve som s úžasom tieto štyri romány dočítal. Reynolds sa narodil 13.marca 1966 vo Veľkej Británii. Na univerzite v Newcastle [...]

Prezlečený za revolučného hrdinu

26.08.2011

Tak tomu sa hovorí v pravý čas a na pravom mieste. Nie byť, ale prezliecť sa. Takto pre mňa vyznel rozhovor s chargé d´affaires líbyjského veľvyslanectva Khalifom Ahmedom. Tento jeho postoj bol u mňa síce očakávaný už od pondelka, teda od ich slávneho vztýčenia „povstaleckej“ vlajky (teda vlastne starej kráľovskej). Ale poďme pekne po poriadku. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 53624x
Priemerná čítanosť článkov: 2145x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy