Založ si blog

Eurodiplomati – „potrebná“ kasta

            Od jesene by mala mať Európska únia svoje vlastné „ministerstvo“ zahraničia, takže zasa bandu darmožráčov, ktorí sú pre každodenný chod únie úplne zbytoční.

            Minulý rok, keď sa riešili záležitosti okolo Lisabonskej zmluvy, bol zvolený (či skôr dosadený) prvý „europrezident“ – rozumej nepotrebný politik, pre ktorého takto elegantne našli teplé miestečko (a k tomu ešte aj vrcholne nesympatický zjav – takže podľa EÚ rodený reprezentant). S týmto postom zároveň vzniklo už spomenuté ministerstvo zahraničia, ktoré mu má byť nápomocné v jeho diplomatických snahách.

            Na čele ministerstva ako prvá zasadne britská barónka Catherine Ashtonová, politický nováčik, o diplomatickej službe nehovoriac. Pravdepodobne ale za touto ženou stojí niekto hodne vysoko postavený, alebo hodne vysoko postavená kôpka peňazí. S takouto praxou, akú má ona predsa nemôže vykonávať tak dôležitú (teda podľa EÚ) funkciu. Podľa môjho názoru, je pani barónka úplne zbytočná. A s ňou celé to jej tzv. ministerstvo, keďže každá členská krajina má ministerstvo zahraničia svoje, riadi svoju diplomaciu sama a určite neplánuje svojich diplomatov poslať do výslužby a ministerstvá zrušiť.

            To však eurobyrokratov neodradí. Na novom ministerstve má časom v zahraničnej službe pracovať až 7000 ľudí, z toho 4500 na 130 zastupiteľských úradoch. Kde každý bude robiť to isté čo pred ním už urobilo aj 27 úradníkov členských štátov.

            Aby sme ale zbytočne neživili iba malé byrokratické ryby, tak bude mať pani ministerka pre istotu aj troch zástupcov, z radov rýb väčších. To keby sa stalo, že pani barónka náhodou nestíha agendu, alebo si nevie rady. Tieto ryby ale zadarmo vodu nemútia, a keďže ju mútia viac ako tie malé, ich výplatná páska ponesie aj iné čísla.

            A pre istotu, že všetko bude fungovať tak ako má, dostane „diplomatickým vetrom ošľahaná barónka“ aj troch generálnych tajomníkov, ktorí taktiež túto službu určite nebudú vykonávať z dobroty svojho srdca.

            Zatiaľ bolo pre ministerstvo vyčlenených 6 miliárd eur, a to len na jeho fungovanie. Administratívny rozpočet sa ešte len bude riešiť, ale nečakajme nejakú malú čiastku, keďže diplomati (a už vôbec nie títo „dôležití) nepracujú za slovenskú priemernú mzdu.

            Keď si dobre pamätám na doby pred vstupom Slovenska do EÚ, tak jednou z podmienok vstupu bolo zjednodušenie a odbúranie zbytočnej byrokracie, ako pozostatku starých čias.

            Byrokracia je ale najstálejšou veličinou vo vesmíre, a tak dostala pani barónka Catherine Ashtonová jedno „potrebné“ ministerstvo, bez ktorého by sa Európska únia zrútila ako domček z karát.

„Kde udělali soudruzi z RTVS chybu? ? ? „

08.09.2011

Tá prekliata digitalizácia!!! Toto je podľa vedenia RTVS hlavná príčina hlbokého poklesu sledovanosti verejnoprávnej televízie. Ľudia majú teraz viac možností a tak aj častejšie prepínajú na iný program. Ale je to určite tak??? Nie. Problém je niekde úplne inde. Divák je už dlhé, predlhé roky zvyknutý na slabučké vysielanie STV a aj na to, že to s ňou ide z roka [...]

Alastair Reynolds odhalil svoj vesmír

02.09.2011

Pred nejakým časom som hodil do pléna poznámku, že už neviem čo mám čítať. A tak mi bol doporučený Alastair Reynolds a jeho tetralógia Odhalený vesmír (Revelation space). A práve som s úžasom tieto štyri romány dočítal. Reynolds sa narodil 13.marca 1966 vo Veľkej Británii. Na univerzite v Newcastle [...]

Prezlečený za revolučného hrdinu

26.08.2011

Tak tomu sa hovorí v pravý čas a na pravom mieste. Nie byť, ale prezliecť sa. Takto pre mňa vyznel rozhovor s chargé d´affaires líbyjského veľvyslanectva Khalifom Ahmedom. Tento jeho postoj bol u mňa síce očakávaný už od pondelka, teda od ich slávneho vztýčenia „povstaleckej“ vlajky (teda vlastne starej kráľovskej). Ale poďme pekne po poriadku. [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 53265x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy