Založ si blog

Keď malý gašparko chce hrať veľké divadlo

10706783-opozicia-dzurinda-fige-csakyV poslednej dobe je stále viac počuť hlasy lídrov politických strán, o tom s kým pôjdu do vlády, resp. s kým ju konkrétne oni budú vytvárať. Najcynickejšie na tom je, že sú malými (niektorí dokonca až miniatúrnymi, alebo v tom horšom prípade žiadnymi) percentuálnymi hráčmi na slovenskej politickej scéne.

Asi najlepším príkladom je Pál Csáky, zdiskreditovaný predseda SMK. Nielen že jeho preferencie sa pohybujú na prahu zvoliteľnosti do parlamentu, ale jeho strana si podporou dvojakého občianstva nevytvorila veľmi dobrú pozíciu na povolebné rokovania. Niektoré strany si totiž teraz dajú omnoho väčší pozor či ich k rokovaniam o zostavení novej vlády vôbec prizvú, lebo v dnešnej situácii to zaváňa politickou popravou. Lepším partnerom na rokovanie, ak sa teda do parlamentu dostane ja Béla Bugár, ktorý (a s ním aj jeho strana) sa jasne od týchto maďarských iredentistických útokov dištancoval. Pál Csáky ale nikdy v médiách nezabudne pripomenúť, že on bude tvoriť vládu s SDKÚ a KDH. Človek, ktorého preferencie sa pohybujú od štyroch do šiestich percent.

Ďalším na rade je Ján Figeľ. Ten vie, že v parlamente bude sedieť. Ale tváriť sa pri tom ako budúci premiér mu neprináleží. Paradoxom v jeho prípade je hlavne narážka na dosluhujúcich koaličných politikov, pričom od človeka, ktorý sa v týchto vodách pohybuje minimálne rovnakú dobu to znie skôr scestne.

Najnovším samozvaným kandidátom na premiéra je Richard Sulík. Jeden prieskum mu prinesie 13 percent, iný zasa 4. Aké výsledky, taká strana. Chcú manželstvá homosexuálov a so stoickým pokojom sa spoja s radikálnymi katolíkmi. Sulík všade veselo reční o korupcii a sám spreneverí lukratívne pozemky v Bratislave. Spieva ódy na „panenskú čistotu“ svojej strany a jej kandidátov do parlamentu zatýkajú po zahraničí za podvody a krádeže. Našťastie tu bude maximálne štyri roky, tak ako už dávno zabudnuté mediálne strany pred ním (SOP, ANO).

No a posledným je nám všetkým dobre známy bývalý cyklista a hovorca, svojho času tiež premiér, niekedy ľudovo zvaný aj Mafuko – Mikuláš Dzurinda. Ten sa prostredníctvom svojej „bábkovej“ volebnej líderky snaží neustále ovplyvňovať politické dianie na Slovensku. Namiesto toho aby konečne vysvetlil nespočet schránok v londýnskych obydliach, tak spoza opony ťahá za šnúrky, vyskakuje ako on urobí poriadok, ako práve on je tá správna cesta a nestále melie niečo o politickej morálke. Pletie dokola o korupcii, ako sa s ňou vysporiada a sám vládol hlasmi kúpených poslancov. Nebudem sa diviť keď nakoniec vykročí z tieňa tak, že sa Iveta Radičová vzdá prípadného premiérskeho kresla v prospech tohto pána. Pretože jeho posadnutosť mocou je bezhraničná Spojí sa aj so samotným diablom, len aby bola ta moc jeho.

Našťastie ani jedna z týchto tzv. „najlepších ciest pre Slovensko“ podľa prieskumov nemá na to aby vytvorili čo i len trochu stabilnú vládu, kde sa zase nestretne desať politických ssubjektov odľava doprava, od zhulených liberálov až k cirkevným fanatikom a od slovenských nacionalistov po maďarských separatistov. Ale prieskumy sú jedna vec, voľby druhá. Hrozba „zlepenca malých gašparkov“ stále trvá.

„Kde udělali soudruzi z RTVS chybu? ? ? „

08.09.2011

Tá prekliata digitalizácia!!! Toto je podľa vedenia RTVS hlavná príčina hlbokého poklesu sledovanosti verejnoprávnej televízie. Ľudia majú teraz viac možností a tak aj častejšie prepínajú na iný program. Ale je to určite tak??? Nie. Problém je niekde úplne inde. Divák je už dlhé, predlhé roky zvyknutý na slabučké vysielanie STV a aj na to, že to s ňou ide z roka [...]

Alastair Reynolds odhalil svoj vesmír

02.09.2011

Pred nejakým časom som hodil do pléna poznámku, že už neviem čo mám čítať. A tak mi bol doporučený Alastair Reynolds a jeho tetralógia Odhalený vesmír (Revelation space). A práve som s úžasom tieto štyri romány dočítal. Reynolds sa narodil 13.marca 1966 vo Veľkej Británii. Na univerzite v Newcastle [...]

Prezlečený za revolučného hrdinu

26.08.2011

Tak tomu sa hovorí v pravý čas a na pravom mieste. Nie byť, ale prezliecť sa. Takto pre mňa vyznel rozhovor s chargé d´affaires líbyjského veľvyslanectva Khalifom Ahmedom. Tento jeho postoj bol u mňa síce očakávaný už od pondelka, teda od ich slávneho vztýčenia „povstaleckej“ vlajky (teda vlastne starej kráľovskej). Ale poďme pekne po poriadku. [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 53709x
Priemerná čítanosť článkov: 2148x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy