Založ si blog

Paralelný svet

07jobbikUčíme sa históriu aj preto aby sme si dokázali lepšie zariadiť našu budúcnosť. Ale podľa Machiavelliho sú dejiny bohužiaľ jedným veľkým kolobehom.

Určite všetci už dávno postrehli nárast maďarsko-slovenského napätia. To tu ostatne bolo vždy, a bola iba otázka času kedy sa vyhrotí. Nebezpečenstvo maďarského extrémizmu a iredenty je ale reálne a prítomné v každodennom živote nejedného Slováka.

A teraz trochu paralel histórie a dneška. Po podpísaní a ratifikácii Trianonských zmlúv došlo v Maďarsku k veľkej nevôli nielen u politických špičiek, ale i u obyčajného obyvateľstva. Taká je ale cena za vojnu, prehranú vojnu. Pre nich to bola strata väčšiny územia veľkého Uhorska. Po vzniku ČSR došlo dokonca k vojenskému útoku na naše územie, ktorý potlačili až navrátivší legionári. Začiatkom 20-tych rokov potom dochádzalo už väčšinou len k diplomatickým roztržkám (až na vznik Slovenskej republiky rád), pričom našli svoju podporu aj u slovenských politických špičiek. Jednou z nich bol i tzv. „otec národa“ Andrej Hlinka, ktorý bol kvôli svojím protištátnym akciám dokonca rok internovaný. Nie je divu, pretože bol ochotný rozbiť mladú republiku a znovu sa spojiť so zradným Maďarom. Stav vecí sa zradikalizoval po uchopení moci Miklósom Horthym, a dospel až k rozpadu Československa a následné rozkradnutie malého Slovenska Maďarmi a Poliakmi po tzv. Viedenskej arbitráži.

V dnešnej dobe z rôznych strán počúvam názory, že toto sa už opakovať nemôže, že dnes na to sú páky v podobe EÚ, NATO, OSN a iných medzinárodných inštitúcií, ktoré by to nedopustili. Pravda je ale iná, a niekto jej nerád pozerá priamo do očí, pretože je krutá.

Tak ako v medzivojnovom období, tak aj teraz má maďarská iredenta pomáhačov v podobe lojálnych menšinových strán, ktoré sa netaja sympatiami k veľkému Uhorsku a najradšej by sa už videli sedieť v maďarskom sneme. Tak ako medzi vojnami tak i teraz sa nedá veriť tzv. spojencom a rôznym medzinárodným organizáciám, ktoré sú ochotné zapredať aj vlastného brata za svoj svätý pokoj. Dokazuje to aj prípad jednostranného vyhlásenia autonómie kosovskými Albáncami, keď skoro celý „demokratický“ svet sa postavil na ich stranu, že na to majú právo a nárok. Jedine tri krajiny EÚ sa postavili proti a neuznali kosovskú samovoľnú republiku – Španielsko (problém ETA), Grécko (problém Cyprus) a Slovensko (problém jasný). Samostatným Kosovom ale vznikol mimoriadne nebezpečný precedens, ktorý môže mať za následok autonómiu južných častí Slovenska a ich postupné začlenenie späť do Uhorského štátu, tak ako sa už ozvalo pár hlasov od politikov viac než servilných Budapešti.

Zatiaľ tomu dosť nasvedčuje – vzostup extrémistických strán (Fidesz a Jobbik), nový neobmedzený diktátor Viktor Orbán (paralela s Horthym je jasne rozoznateľná), maďarská garda (polovojenské fašistické jednotky, nápadne podobné pánom v hnedých košeliach v medzivojnovom Nemecku a kosovskej domobrane, neskôr viac preslávenej ako UČK). Všetko toto v spojení s maďarskou dobyvačnosťou, ktorej sú dejiny plné viac než dosť, stavia Slovensko do nepríjemnej situácie.

Takže paralel je dosť a Slovensko je veľmi malý hráč na diplomatickej šachovnici. Najlepším liekom na takýto mor je prevencia, a to i v podobe trochu viac nacionalistickej, aby  sa človek jedného rána nezobudil a nezistil, že už nie je vo svojom dome pánom.

„Kde udělali soudruzi z RTVS chybu? ? ? „

08.09.2011

Tá prekliata digitalizácia!!! Toto je podľa vedenia RTVS hlavná príčina hlbokého poklesu sledovanosti verejnoprávnej televízie. Ľudia majú teraz viac možností a tak aj častejšie prepínajú na iný program. Ale je to určite tak??? Nie. Problém je niekde úplne inde. Divák je už dlhé, predlhé roky zvyknutý na slabučké vysielanie STV a aj na to, že to s ňou ide z roka [...]

Alastair Reynolds odhalil svoj vesmír

02.09.2011

Pred nejakým časom som hodil do pléna poznámku, že už neviem čo mám čítať. A tak mi bol doporučený Alastair Reynolds a jeho tetralógia Odhalený vesmír (Revelation space). A práve som s úžasom tieto štyri romány dočítal. Reynolds sa narodil 13.marca 1966 vo Veľkej Británii. Na univerzite v Newcastle [...]

Prezlečený za revolučného hrdinu

26.08.2011

Tak tomu sa hovorí v pravý čas a na pravom mieste. Nie byť, ale prezliecť sa. Takto pre mňa vyznel rozhovor s chargé d´affaires líbyjského veľvyslanectva Khalifom Ahmedom. Tento jeho postoj bol u mňa síce očakávaný už od pondelka, teda od ich slávneho vztýčenia „povstaleckej“ vlajky (teda vlastne starej kráľovskej). Ale poďme pekne po poriadku. [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 53278x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy